EGALITATE DE SANSE
Egalitate de gen
UAT Orașul Năsăud asigura egalitatea de șanse, inclusiv egalitatea de gen, în rândul angajaților si colaboratorilor săi, conform legislației în vigoare.
Egalitatea de gen va fi asigurata printr-o structura echilibrata între femei si bărbați în ceea ce privește grupul ținta, în măsura în care acest aspect este posibil, cu toate ca numărul persoanelor vârstnice de gen feminin de la nivel local este mai mare.
De asemenea, în cadrul echipei de proiect se va asigura o structura echilibrata, fiind implicate atât cel puțin 4 persoane de gen masculin, cât si cel puțin 5 persoane de gen feminin din partea UAT Orașul Năsăud. Toți cei implicați în proiect vor participa în mod egal la activitățile desfășurate în cadrul infrastructurii sociale, iar remunerația se va realiza pe baza tratamentului egal, în conformitate cu responsabilitățile si atribuțiile fiecăruia.
De asemenea, după finalizarea proiectului, centrul social va dispune de website-ul si de materiale tipărite prin intermediul cărora vor fi promovate mesajele de informare si conștientizare cu privire la egalitatea de șanse si de gen.
Nediscriminare
Activitățile proiectului se supun reglementarilor care interzic discriminarea prin faptul ca prestatorii de servicii au fost selectați în urma unei licitații cu criterii transparente si universale.
Echipa de management a fost constituita pe principii nediscriminatorii, conform CV-urilor si fiselor de post anexate. Prevenirea discriminării în etapa de implementare se realizează prin participarea în mod egal a tuturor membrilor echipei de proiect, iar în privința remunerației se va asigura tratamentul egal în conformitate cu atribuțiile si responsabilitățile fiecăruia. De asemenea, se vor organiza ședințe/ întâlniri periodice cu cei din echipa de proiect, în cadrul cărora va fi încurajata respectarea egalității de șanse.
Referitor la activitatea de achiziții, documentația de atribuire va conține criterii stabilite anterior pentru orice societate, fără discriminare.
Astfel, criteriile specificate în anunțurile de intenție vor fi clare si obiective, atribuirea contractului de achiziții se va realiza exact după acestea, iar plata societăților se va realiza nediscriminatoriu, la timp, cu suma si modalitatea de plata prevăzută prin contract si cu respectarea normelor legale. Totodată, se vor respecta principiile de conduita profesionala si respect reciproc.
În plus, investiția se adresează persoanelor vârstnice si nu va fi perceputa niciun fel de taxa pentru utilizarea infrastructurii sociale, fiind permis accesul liber oricărei persoane. De asemenea, Serviciul Social de Asistența Sociala va practica principiul egalității de șanse si nediscriminării în furnizarea de servicii sociale în favoarea beneficiarilor.
Accesibilitate persoane cu dizabilități
În ceea ce privește accesibilitatea mediului fizic al clădirii reabilitate, precizam ca proiectul de față prevede crearea de facilități pentru persoanele cu dizabilități (achiziționarea si instalarea unui lift de acces), accesibilizarea tuturor punctelor de acces si proiectarea spațiilor astfel încât sa se țină cont de nevoile acestora. De asemenea, în cadrul clădirii reabilitate vor fi asigurate grupuri sanitare separate pentru persoanele cu dizabilități, accesibilizate conform normativelor în vigoare.
Referitor la accesibilitatea mediului informațional, precizam ca aceasta este definita ca fiind capacitatea persoanelor cu dizabilități de a observa, înțelege, naviga si interacționa cu spațiul web. Accesibilitatea web se adresează tuturor dizabilităților senzoriale si motorii ce afectează accesul pe internet, cum ar fi: deficienta de vedere (parțiala sau totala), deficienta de auz (parțiala sau totala), una sau mai multe dizabilități motorii (paralizie cerebrala, hemipareza, tetrapareză, dezvoltare motorie deficitara), dificultăți de învățare, dizabilități cognitive si neurologice, dificultăți de comunicare, de achiziție si dezvoltare a limbajului precum si tulburări ale comportamentului adaptiv si social. În acest sens, precizam ca prin intermediul proiectului va fi creat un site al centrului social, care va fi accesibilizat conform prevederilor Ghidului privind realizarea paginilor web pentru administrația publica centrala si locala din România.
Schimbări demografice
Schimbările demografice au impact major asupra economiei europene si a statelor membre, afectând în aceeași măsura atât zonele rurale, cât si pe cele urbane si având implicații ce impun o serie de masuri pro active. La nivel național, pot fi identificate toate formele ale fenomenului de schimbare demografica: migrație masiva, rata natalității scăzută, îmbătrânirea populației etc. Pentru apelul de proiecte de față, cel mai relevant astfel de fenomen este îmbătrânirea demografica, care este valabil inclusiv în cazul Orașului Năsăud, dar mai ales
al județului Bistrița-Năsăud, unde creșterea speranței de viața, dar si migrația externa au determinat creșterea ponderii populației vârstnice, de 65 de ani si peste.
Prezentul proiect prevede implicarea persoanelor vârstnice în calitate de voluntari în cadrul centrului social. Acestea vor ajuta la desfășurarea activităților care vor avea loc în cadrul centrului de zi, mai exact vor ajuta la distribuirea hranei, vor împarți materialele didactice necesare realizării de obiecte ornamentale, vor ajuta la pregătirea salii pentru zilele în care exista serate dansante. Atașate prezentei Cereri de finanțare sunt contractele de voluntariat încheiate cu persoanele vârstnice care doresc sa se implice în mod activ în desfășurarea activității centrului.
Datorita faptului ca în cadrul prezentului centru se va pune accent pe voluntariat, exista posibilitatea ca în cele din urma persoanele vârstnice autonome sa devina angajate si active pe piața muncii din orașul Năsăud.