ro Romanian
X
en Englishfr Frenchro Romanian
Activități – ,,Centru de zi",Năsăud

Activități de furnizare a Serviciilor Socio-Medicale

Misiunea centrului este: de a preveni excluziunea socială sau marginalizarea persoanelor vârstnice care la un moment dat se pot afla într-o situație de dificultate, singurătate, abandon, lipsă de sprijin psiho-social prin asigurarea pe timpul zilei a unor activități de socializare, recreere și petrecerea timpului liber, consiliere socială, suport emoțional, consiliere psihologică, activități socio-medicale și consiliere juridică.

Serviciul de socializare și petrecere a timpului liber pentru persoane vârstnice din cadrul centrului are drept scop prevenirea și/sau limitarea unor situații de dificultate și vulnerabilitate, care pot duce la marginalizarea sau excluziune socială, promovând participarea persoanelor vârstnice la viața socială și cultivarea relațiilor interumane.

Crearea si dotarea unui Centru de zi pentru persoane vârstnice

Scop: asigurarea accesului persoanelor vârstnice din orașul Năsăud, precum și din cele două localități componente: Lușca și Liviu Rebreanu la servicii de consiliere, informare și servicii socio-medicale.

Desfășurare: În cadrul acestei activități se va crea un Centru de zi pentrru desfășurarea serviciilor socio-medicale. Locația în care se vor desfășura activitățile va fi pusă la dispoziție de către Primăria Năsăud, în cadrul Corpului C al clădirii Primăriei, respectiv noul Centru de zi creat. Prin proiect se are în vedere dotarea Centrului de zi, precum și reabilitarea clădirii existente pentru implementarea proiectului „Centru de zi pentru persoane vârstnice și unitate de îngrijire la domiciliu, Oraș Năsăud, Județul Bistrița-Năsăud.”

Serviciile socio-medicale ce se vor acorda în cadrul Centrului de zi vor permite beneficiarilor, să își dezvolte capacitatea maximă din punct de vedere fizic, intelectual, emoțional și de a-și păstra stilul de viață ales, întrucât serviciile integrate socio- medicale corespund modului de viață și nevoilor culturale, morale, religioase și emoționale ale beneficiarilor.

Crearea si dotarea unei Unități mobile de îngrijire la domiciliu

Scop: Serviciile oferite prin unitatea de îngrijire la domiciliu prevăzute în cadrul proiectului vor contribui în mod direct la îmbunătățirea nivelului de trai al persoanelor vârstnice.

Desfășurare: În cadrul unității de îngrijire la domiciliu se vor asigura servicii precum cele pentru igiena vârstnicului, menaj, procurarea de medicamente și însorire la medic sau alte instituții unde se impune însoțirea vârstnicului, măsurarea unor parametrii ai stării de sănătate, cumpărături, plata facturilor, activități și servicii de consiliere, mediere socială.

De asemenea, se vor realiza acțiuni de conștientizare și sensibilizare socială, măsuri și acțiuni de sprijin în vederea menținerii în comunitate a persoanelor în vârstă precum și activități de sprijin la domiciliu.

Activități preconizate a se desfășura în cadrul Centrului de zi:

 • activități de socializare și petrecere a timpului liber prin ateliere de lucru (șah, rummy, vizionare programe TV, lecturare presă și cărți, discuții tematice);
 • activități culturale și recreative;
 • activități de dezvoltare personală;
 • consiliere juridică;
 • suport emoțional și consiliere psihologică;
 • consiliere socială;
 • activități socio-medicale (ședințe de fizioterapie);
 • alte măsuri și acțiuni care au drept scop prevenirea sau limitarea unor situații de dificultate ori vulnerabilitate.

Activități preconizate a se desfășura în cadrul Unității Mobile de Îngrijire la Domiciliu:

 • igiena de bază a vârstnicului;
 • activități de menaj;
 • procurarea de medicamente și însorire la medic sau alte instituții unde se impune însoțirea vârstnicului;
 • măsurarea unor parametrii ai stării de sănătate;
 • cumpărături, plata facturilor.

Sari la conținut